جرم گیری دندان ها
16 اسفند ماه 1394
آفت دهان، زخم باستانی پردردسر
18 فروردین ماه 1395

چه عواملی باعث بوی بد دهان می شود؟

به طور کلی بوی نامطبوع دهان علل بسیاری می تواند داشته باشد. اگر شما هر روز از مسواک و نخ دندان استفاده نمی کنید، مواد غذایی داخل دهان باقی می مانند و سبب جمع شدن باکتری های مولد بوی بد دهان می شوند. بعلاوه مواد غذایی بین دندان ها، بر روی زبان و اطراف لثه ها نیز تجمع می یابند و به همراه پوسیدگی، سبب بوی نامطبوع دهان می شوند. مواد غذایی هم که مصرف می کنید می تواند یک عامل مهم در ایجاد بوی بد دهان شود مثلا مصرف سیر و پیاز. یکسری از بیماری های سیستمیک مانند دیابت، آبسه های ریوی و ناراحتی های دستگاه گوارش نیز می توانند در ایجاد این مشکل موثر باشند.

بوی بد دهان

بوی بد دهان

بوی بد دهان می تواند به دنبال خشکی دهان که تحت عنوان Xerostomia شناخته می شود، ایجاد شود زیرا بزاق سبب پاک شدن دهان و حذف ذرات ایجاد کننده ی بوی بد دهان می شود. خشکی دهان از طریق مصرف داروهای مختلف، مشکلات غدد بزاقی یا تنفس مداوم از طریق دهان ایجاد می شود. اگر شما از خشکی دهان رنج می برید، دندانپزشک شما ممکن است برایتان بزاق مصنوعی تجویز نماید و یا پیشنهاد استفاده از آب نبات بدون قند و افزایش مصرف مایعات را ارائه دهد.

داروهایی مثل دي متيل سولفوكسيد، آميل نيتريت پارالدئيد ، ايزوسوربايد دي نيترات  و برخي ويتامين ها مثل ويتامين B6 از داروهايي هستند كه مي توانند باعث هاليتوز(بوی بد دهان) شوند. اين امر احتمالا به علت دفع قسمتي از دارو از طريق ريه است. گزارشي از يك بيمار وجود دارد كه استفاده نادرست از تتراسيكلين باعث زبان سياه مودار و هاليتوز شده كه با قطع دارو، هر دو برطرف گشته است.

بوی بد دهان

بوی بد دهان

شايعترين علت پاتولوژيك هاليتوز مشكلات دهان ، زبان و دندانها است. باكتری های فلور طبيعي دهان به ويژه گرم منفي ها قادر به توليد تركيبات فرار سولفو (VSC  ) هستند كه بوی بد ايجاد مي كنند. سولفيد هيدروژن و متيل مركاپتان و دي متيل سولفيد مهمترين VSC هستند كه ارتباط آنها با بوی بد دهان مشخص شده است . اين گازها ناشی از فعاليت فلور دهان روي مواد باقيمانده غذا ، بقايای سلولی اپی تليال يا اگزوداتيو و تجزيه اسيدهای آمينه ای چون متيونين ، سيستئين و سيستين هستند.

ممکن است تحت شرایطی یک دندان عقل نیمه در آمده باشد که تمیز کردن باقیمانده مواد غذایی از کناره های آن مشکل باشد و یا حتی یک آبسه ساده، می توانند در مدتی کوتاه تبدیل به یکی از مهمترین دلایل بوی بدن دهان شما شوند.

به طور کلی عوامل دندانی که سبب ایجاد بوی بد دهان می شود شامل:

  • پوسیدگی دندان ها: با توجه به این که پوسیدگی دندان ها سبب ابجاد حفراتی در داخل دندان ها می شود عملا تمیز کردن این قسمت ها آسان نمی باشد و می تواند سبب رشد میکروارگانیسم ها و محبوس شدن ذرات غذایی شود و بوی نامطبوع را در فضای دهان ایجاد کند. به این علت که این پوسیدگی ها می تواند در مناطق قابل رویت و غیر قابل رویت دندان ها باشد، لذا معاینه توسط دندانپزشک و متعاقب پرکردگی بهترین راهکار می باشد.
    بوی بد دهان

    بوی بد دهان

  • انواع بیماری های لثه: لثه ها در حالت متورم و ملتهب مکان های مناسب برای رشد میکروارگانیسم های مولد بوی بد دهان می باشند و همین طور در لثه های بیمار پاکت هایی بین لثه و دندان ایجاد می شود که با توجه به این که این پاکت ها از یک میلیمتر تا چندین میلیمتر ممکن است عمق داشته باشند و عملا مسواک قدرت تمیز کردن این فضا ها را ندارد، لذا همین امر باعث ایجاد محیط های مناسبی برای تولید گاز های نامطبوع که حاصل عملکرد میکروارگانیسم ها بر روی غذا های باقی مانده است می شود.
    بوی بد دهان

    بوی بد دهان

  • دندان های مصنوعی: دندان های مصنوعی، اغلب در بوی بد دهان‌ نقش داشته اند. اما در اغلب موارد، دلیل این بوی بد، عدم مراقبت صحیح از این دندان ها است زیرا دندان مصنوعی، هرگز جایگزین دندان های ما نمی شوند و می توانند محل مناسبی برای رشد قارچ ها، پلاک ها و باکتری ها باشند لذا در خصوص نحوه نگهداری از دندان های مصنوعی از دندانپزشک خود سوال کنید. علاوه بر آن باید توجه داشته باشید که لازم است هر پنج تا هفت سال، دندان های مصنوعی خود را عوض کنید.
0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو آنلاین نوبت