تغییر رنگ دندان ها
24 فروردین ماه 1395
شکستگی دندان
7 اردیبهشت ماه 1395

زمانی که دندان قسمتی ازبافت خود را به علت پوسیدگی وسیع و یا درمان ریشه از دست می دهد، جهت جلوگیری از تخریب بیشتر ،آن را روکش می کنند. در حقیقت استفاده از روکش های دندان ،نوعی ترمیم غیرمستقیم دندان به حساب می‌آید، اما تصمیم‌گیری برای انتخاب این روش ترمیمی به عواملی مانند ساختمان دندان باقیمانده، عادت‌های بیمار و شرایط دندان بستگی دارد. از جمله دلایلی که به واسطه ی آن ها از روکش ها استفاده می شود:

  1. محافظت از یک دندان ضعیف در برابر پوسیدگی یا شکستگی و یا حفظ قسمت های یک دندان شکسته شده
  2. پوشش و محافظت از دندانی که میزان پر شدگی آن زیاد است و دندان زیادی باقی نمانده است
  3. ترمیم یک دندان شکسته یا دندانی که شدیدا پوسیده شده است
  4. پوشش و محافظت از دندانی که میزان پر شدگی آن زیاد است و دندان زیادی باقی نمانده است
  5. پوشاندن یک ایمپلنت
  6. پوشاندن دندانی که شکل یا رنگ نامناسبی دارد جهت بهبود زیبایی آن
  7. پوشاندن دندانی که عصب کشی شده است
  8. جهت محکم قرار دادن پل دندان یا دندان مصنوعی سرجای خود

روکش‌ها از جنس‌های مختلفی ساخته می‌شوند. ماده‌ای که روکش یا هر گونه پروتز دندانی از آن ساخته می‌شود باید با خصوصیات و شرایط دهان سازگاری داشته باشد برای مثال به راحتی زنگ نزند و مواد سمی برای بدن در آن بکار نرفته باشد. طلا یکی از سازگارترین مواد با بدن انسان است و انتخاب خیلی مناسبی برای ساخت روکش‌های دندانی محسوب می‌شود. طلا خصوصیات تطابق پذیری خیلی خوبی در هنگام ذوب و ساخت روکش دارد؛ بنابراین یک تکنسین دندانپزشکی خواهد توانست به کمک طلا روکش بسیار دقیق و کاملی را در لابراتوار تهیه کند.علاوه بر این، لایه نازکی از طلا، استحکام خوبی خواهد داشت و در برابر سال ها جویدن  غذا و حتی دندان قروچه کردن دوام می آورد. در صورتی که از روکش های طلا به خوبی مراقبت شود برای چندین دهه دوام خواهند داشت. بنابراین برای ساخت روکشی از جنس طلا برای دندان‌ها لازم نیست مقدار زیادی از نسج دندان تراشیده شده و فضا برای قرارگیری روکش ایجاد شود. اما امروزه با افزایش نرخ طلا در بازارهای جهانی، روکش‌های طلا با هزینه بسیار سنگین ساخته می‌شوند و گران قیمت هستند. از طرفی بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند در عوض به‌ رخ کشیدن دندان‌های طلایی، دندانی داشته باشند که کاملا طبیعی به چشم بیاید و از دیگر دندان‌های فرد قابل تفکیک نباشد.

روکش دندان

روکش دندان

بنابراین استفاده از طلا در ساخت روکش‌های دندانی، کم‌کم جای خودش را به موادی از جنس چینی و پرسلن و فلزهای ارزان قیمت تر داده است. روکش‌ها می‌توانند از جنس فلز (طلا، نیکل، کروم)، سرامیک و یا ترکیبی از فلز و سرامیک (چینی) باشند. روکش‌های تمام فلز خصوصیات فیزیکی و قدرت بیشتری دارند اما از دیدگاه زیبایی روکش‌های چینی مناسب ترمی باشند. اگر روکش‌ها مناسب و بر اساس اصول علمی ساخته شوند، می‌توانند عمری طولانی را برای خود و دندان روکش شده تضمین کنند.

به طور کلی، حفظ بهداشت دهان و دندان با روزی دو مرتبه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن یا استفاده روزانه از تمیز کننده‌های بین دندانی (مسواک‌ها مخصوص و خلال دندان) توصیه می‌شود. بطور کلی به منظور حفظ روکش های دندان، از جویدن غذاهای سفت، یخ یا دیگر مواد خوردنی سفت باید خودداری کرد، زیرا این کار به روکش دندان آسیب وارد می‌کند. همچنین از غذاهای چسبنده و غذاهای جویدنی ( مثل آدامس ،کارامل)  که احتمال دارد باعث بیرون کشیدن روکش شوند، باید پرهیز کرد. ترجیحا از سمتی از دهان که روکش موقتی آنجا قرار دارد، کمتر استفاده باید استفاده کرد و حجم جویدن را به سمت دیگر دهان منتقل کرد.

روکش دندان

روکش دندان

مراحل کلی روکش کردن دندان به اختصار به شرح زیر است:

  1. تراش دندان ( از محیط دندان به ضخامت روکش مورد نظر برداشته می شود )
  2. قالب گیری از دندان تراش خورده و انتخاب رنگ روکش متناسب با دندانهای مجاور ، جهت انتقال آنچه در دهان وجود دارد به لابراتوار دندانسازی
  3. بعضا یک جلسه امتحان فریم فلزی یا زیرکونیوم
  4. گاها یک جلسه امتحان پرسلن
  5. تحویل روکش

عوارض جانبی احتمالی روکش های دندانی شامل ایجاد حساسیت، لب پرشدگی روکش، شل شدن روکش و افتادن آن می باشد.

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو آنلاین نوبت