التهاب لثه
8 آبان ماه 1395
کاربرد لیزر در دندانپزشکی
25 بهمن ماه 1395

کیست لثه عبارت است از کیسه ای که در زیر پوست یا در استخوان شکل می گیرد. کیسه می توان خالی یا حاوی مایع باشد، لازم به ذکر است کیست سرطانی نیست. کیست لثه با نوعی بافت که اپیتلیوم (بافت پوششی) نامیده می شود، پوشانده می شود. این نوع بافت عموما در لایه های سطحی مثل روی لثه و غشای دهان یافت می شود. کیست ها زمانی ایجاد می شوند که سلول های اپیتلیوم به لایه های عمیق تر بدن نفوذ می کنند و شروع به تکثیر می کنند. همه دندان ها می توانند محل ایجاد کیست های دندان باشند. اکثر افراد فقط با یکی از این کیست ها در هر بار مواجه می شوند، اما برخی افراد استعداد بیشتری برای ابتلا به این کیست ها دارند که دلیل آن شرایط خاص دندان های فرد یا وجود ویژگی های ارثی است که کیست های دندان بخشی از علائم آن هستند. به طور کلی کیست های ادنتوژنیک و غیر ادنتوژنیک در بافت های نرم دهان و در ماگزیلا و مندیبل رخ می دهند.

از عوارض حضور انواع کیست ها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:

  1. کیست لثه با وارد کردن فشار به اعصاب می تواند باعث بی حسی(پاراستزی) صورت شود
  2. کیست لثه و دندان می تواند باعث انبساط استخوان فک شود که معمولاً این انبساط بدون درد است؛ به همین دلیل بسیاری از بیماران متوجه وجود کیست دندان در دهان خود نمی شوند
  3. کیست لثه و دندان فضایی را در فک اشغال می کند که این اشغال فضا می تواند باعث جابجایی بافت های عادی یا جایگزینی با این بافت ها شود و در نهایت ممکن است باعث از بین رفتن دندان شود
  4. کیست های دندان ممکن است توسط دندان مجاور جذب (خورده) شوند یا دندان را از محل طبیعی قرار گرفتن آن با فشار خارج کنند
  5. از عملکرد نرمال دندان ها و بافت های دهان پیشگیری می کنند
  6. امکان عفونی شدن و در نتیجه ایجاد درد و التهاب را دارند

انواع کیست های ادنتوژنیک شامل:

  1. کیست رادیکولار( پری ایپیکال): این نوع کیست یک نوع کیست واقعی است که در همراهی با ریشه ی دندان غیر زنده ایجاد می شود و یکی از شایع ترین کیست های ناحیه ی دهان می باشد. بیشتر این کیست ها بدون علامت می باشند و در آزمایشات رادیوگرافی کشف می شوند. کیست رادیکولار بوسیله ی درمان های اندودنتیک، اپیکواکتومی و یا کشیدن دندان درمان می شود.
    کیست های لثه و فک

    کیست های لثه و فک

  2. کیست دنتی ژروس (کیست فولیکولار یا کیست رویشی): این کیست بر اساس ناحیه ی بسیار اختصاصی آن مشخص می شود یعنی در اطراف تاج دندان های نهفته یا رویش نیافته شکل می گیرد. برخی دندان های رویش نیافته مانند مولرهای سوم و کانین بیشتر از سایر دندان ها مستعد ایجاد این کیست می باشند. این نوع کیست ها پتانسیل رسیدن به اندازه های بزرگ و تحلیل ریشه ی دندان های مجاور را دارند.
    کیست های لثه و فک

    کیست های لثه و فک

  3. ادنتوژنیک کراتوسیست(OKC): به طور کلی این کیست دارای عود زیاد و رفتار مهاجم بوده و در مقایسه با سایر کیست های فکی می تواند سبب اتساع و عود بیشتری گردد. وجود پرکردگی ناقص ریشه و تورم سبب تشخیص یک ضایعه با منشا اندودنتیک می گردد حتی اگر مکان آن غیرعادی باشد.
کیست های لثه و فک

کیست های لثه و فک

از جمله کیست های غیرادنتوژنیک هم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. کیست کانال نازوپالاتین: این کیست از بقایای اپیتلیوم پوشاننده ی بافت مجرای اورونازال مشتق شده و به صورت تک حفره ای یا قلب مانند بین ریشه های سانترال فک بالا دیده می شود. این کیست با جراحی درمان می شود و عموما عود پیدا نمی کند.
    کیست های لثه و فک

    کیست های لثه و فک

  2. کیست ساده ی استخوانی( تروماتیک،هموراژیک): این نوع کیست یک کیست ساده ی استخوانی می باشد که پوشش اپیتلیومی ندارد و علت تشکیل آن عموما نامشخص می باشد اگرچه که نظریه ی ارتباط آن با ضربه پیشنهاد شده است. این ضایعه با جراحی برداشته می شود که بعد از عمل یک فضای خالی در داخل استخوان مشاهده می شود و ترمیم به طور کلی بعد از جراحی انجام می گیرد.
0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو آنلاین نوبت